Kana, lipanj 2023.

Podijeli:

Lipanjska Kana: Ozdravljujuća moć oprosta. Novi broj Kane bogat je sadržajem i tekstovima, a na poseban način poziva na razmatranje o oprostu. Oprost je imperativ, ali i privilegij kršćanske vjere. On, međutim, nije uvijek laka stvarnost.

Ozdravljujuća moć oprosta: Mi opraštamo kako ne bismo više bili u tamnici prošlosti, mi otpuštamo negativne emocije koje nam narušavaju kvalitetu života. No ovo je samo jedna strana oprosta. Kršćanski je oprost više od toga, on uzima u obzir ovu prvu dimenziju ozdravljenja, ali je proširuje s perspektivom druge osobe, piše Jasna Ćurković Nimac.

Pitanje sadašnjeg trenutka: U kolumni Pitanje sadašnjeg trenutka Josip Grbac piše o laicima i sinodalnosti. Crkva u Hrvatskoj još uvijek uglavnom usporedno „tapka“ u smislu uočavanja važnosti vjernika laika u Crkvi, čast iznimkama. Sinodalnost znači veću i bolju komunikaciju klera s laicima, poštovanje laičke uloge, uključivanje laika u sveopće djelovanje Crkve, pripuštanje laika i u neke odgovornije službe u Crkvi. Dobra vijest je da će na biskupskim sinodalnim skupštinama koje će se održati u Vatikanu 2023. i 2024. godine, a na kojima će se raspravljati o sinodalnosti Crkve, prvi put u povijesti sudjelovati 70 laika, od kojih će polovica biti žene.

Jednostavno čovjek: Teološki pristup invaliditetu i teologija invaliditeta - što je i kamo smjera? Martina Vuk Grgić rasvjetljuje ovaj pristup, koji uključuje duhovnu, moralnu, antropološku i eshatološku dimenziju shvaćanja čovjeka kao stvorenja i osobe. Često se stanje invaliditeta identificira upravo sa slikom Krista koji trpi.

Obiteljski savjetnik: Što znači biti bogat, a što siromašan, pita Leali Osmančević. Medijski sadržaji koji su dostupni djeci i kojima djeca mogu bi- ti izložena u svakodnevici, sadržavaju i brojne prikaze društvenih različitosti, osobito kada je riječ o klasnim obilježjima i nejednakostima u društvu. Djeca su u vrtlogu medijski konstruirane idealne stvarnosti koja je nedostižna, a istodobno upravo takvoj stvarnosti teže i za takvim prikazanim životnim navikama čeznu.

Intervjui: Pročitajte i intervju s izv. prof. dr. sc. Anom Biočić, povjesničarkom, o svećenicima u političkom životu Hrvatske u 19. stoljeću, kao i intervju s prof. Georgeom Augustinom, osnivačem instituta za ekumenizam, teologiju i duhovnost „Kardinal Walter Kasper“ u Vallendaru, Njemačka, autorom knjige „S papom Franjom u Crkvi koja izlazi“.

Ove i brojne druge članke pročitajte u novom broju Kane.